Schouder anatomie

De schouder met al zijn spieren, kapsels en zenuwen is een complex gebied. Daarom is het niet altijd even gemakkelijk om de oorzaken van pijn te traceren. Op de afbeelding ziet u de ingewikkeld verlopende anatomische structuren. Zoals eigenlijk bij alle klachten het geval is, is het voor de behandelaar erg belangrijk een goede kennis van de anatomie te hebben. Daarnaast speelt de ervaring ook een belangrijke rol.

Tennis Elleboog

Het begrip tenniselleboog heeft iedereen wel eens gehoord. Maar wat is dat nou precies een tenniselleboog? Hebben alleen tennissers er last van en hoe kunt u de klacht herkennen?

Handblessure

Wanneer je er goed over nadenkt hoe vaak je je handen gebruikt, dan besef je wellicht ineens hoe belangrijk ze eigenlijk zijn voor je dagelijkse bezigheden.

Knie Anatomie

Om te begrijpen hoe sommige knieproblemen ontstaan (en hoe ze te behandelen zijn) is het goed de anatomie van de knie te bestuderen. Let op: in de tekst staat ook een verwijzing naar de bij sporters veel gehoorde hamstringblessure; een verrekking of scheuring van de spier aan de achterkant van het dijbeen.

Heup Anatomie

In de afgelopen vijfentwintig jaar is er op medisch gebied veel bereikt, zoals de ontwikkeling van de kunstheup. Een heupfractuur is vrijwel altijd een breuk in het bovenste gedeelte van het been, waarbij de kop afbreekt van het dijbeen. Zo mogelijk wordt de schade hersteld door de botten te fixeren met schroeven en platen, soms kan dat niet meer en wordt gekozen voor een kunstheup (zie afbeelding).

Verstuikte Knie

In een fractie van een seconde is het gebeurd. Een verzwikte enkel. Vaak is de oorzaak ‘gewoon’ vermoeidheid. De pijn kan nog weken duren. Een tip: koel de enkel de eerste uren na het verzwikken en pas op voor bevriezing! Verwarm het pijnlijke gebied nooit met zalven of balsems!

Achillespees

De Achillespees wordt als een zwakke plek gezien bij – over het algemeen – wat oudere mensen die actief in het leven staan. Door ‘veroudering’ van spieren in combinatie met overbelasting kan de pees plotseling (in)scheuren. Een operatie komt er soms aan te pas om de schade te herstellen; terwijl in een aantal gevallen kan worden volstaan met een gipsverband. Rust en daarnaast begeleidende revalidatie bij de fysiotherapeut is de volgende stap.

Nekklachten

Pijn in de nek is een veel voorkomende klacht. Het lijkt steeds vaker voor te komen dat de klachten beroepsgerelateerd zijn. Denk maar aan het besturen van vrachtwagens, bellen met de telefoon tussen het hoofd en de schouder en aan een inspannende dag achter de computer. Voor behandeling van uw pijnlijke plekken of een advies over uw werkhouding kunt u bij ons een afspraak maken. Aan de hand van de klacht wordt gekeken naar een behandeling die het beste bij u past.

Rugklachten

Klachten in de onderrug komen heel erg veel voor. De oorzaken zijn divers, de diagnoses ook. Pijn in de lage rug kan in veel gevallen behandeld worden met fysiotherapie, manuele therapie, haptonomie of met anti-stress oefeningen. De kunst is om uit te zoeken met welke therapie u het meeste resultaat heeft. Door de zogenaamde probleemgevallen – anoniem – in ons team te bespreken zoeken wij steeds naar de beste oplossing voor iedere rug.