Mét verwijzing

Hoe komt u bij ons terecht voor behandeling? U gaat met een klacht naar de huisarts, die kan u doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Ook uw specialist kan u doorverwijzen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met een fysiotherapeut zónder dat u een verwijsbriefje heeft. De huisarts/specialist en fysiotherapeut wisselen onderling patiënteninformatie uit en hebben overleg over eventuele complicaties. Wanneer de behandeling is afgerond, doet de fysiotherapeut verslag aan de verwijzer en geeft advies voor een eventuele vervolgbehandeling. Informatie-uitwisseling is standaard tenzij u aangeeft daar geen prijs op te stellen.

Zonder verwijzing

Rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Vanaf 1 januari 2006 heeft u geen verwijsbriefje van de dokter of specialist meer nodig voor de fysiotherapeut. Natuurlijk mag u eerst een afspraak maken met uw huisarts, maar dat is niet meer verplicht. Dat heeft zo zijn voordelen. U komt direct bij de ‘specialist in beweging’ terecht, zodat u snel kunt beginnen met het werken aan uw herstel. De huisarts blijft een centrale rol spelen in de coördinatie van de zorg. De fysiotherapeut informeert de huisarts tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.

Vier mogelijkheden

Ongeschikt voor behandeling
Uw klacht is ongeschikt voor een fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeut zal u dan meestal adviseren contact op te nemen met uw huisarts.
Geschikt voor interventie
Uw klacht is geschikt voor fysiotherapeutische interventie. De fysiotherapeut maakt een afspraak voor een intake en onderzoek. Dit kan bij de screenende fysiotherapeut zijn, maar ook bij een collega die gespecialiseerd is in een deel van ons vakgebied (manuele therapie, sportfysiotherapie, kinderfysiotherapie, bekkentherapie, oedeemtherapie, psychosomatische fysiotherapie, echografie, arbeidsfysiotherapie etc.)
Geschikt voor behandeling
Uw klacht is geschikt voor een fysiotherapeutische behandeling, maar de fysiotherapeut heeft aanvullende informatie nodig van uw huisarts. De aard van de informatie bepaald of de fysiotherapeut meteen of op een later tijdstip een afspraak maakt voor een intake en onderzoek.
ongeschikt voor interventie
Uw klacht is ongeschikt voor fysiotherapeutische interventie; de fysiotherapeut heeft aanwijzingen dat er ‘meer’ aan de hand is. Hij/zij zal u verwijzen naar uw huisarts. De fysiotherapeut neemt dan contact op met uw huisarts tenzij u aangeeft dat niet te willen; dat is zo geregeld om privacy-redenen

De Screening

Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, voert deze een screening uit. In dit eerste contact wordt vastgesteld of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Met een vraaggesprek, eventueel aangevuld met een kort lichamelijk onderzoek, wordt bepaald of uw klacht geschikt is voor een fysiotherapeutische behandeling.

WGBO

Klik hier voor informatie over de wet geneeskundige behandelingsovereenkomst.