Claudicatio Intermittens

Claudicatio intermittens is een aandoening van de slagaders in de benen (heel soms in de armen), ten gevolge van de afzetting van plaques in de vaatwand van de slagader en van verharding of ‘verkalking’ van de wand van de slagader.

Klachten

Claudicatio intermittens is een ziekte van de slagaders in de benen (heel soms in de armen), ten gevolge van de afzetting van plaques in de vaatwand van de slagader en van verharding of ‘verkalking’ van de wand van de slagader. Hierdoor zijn de bloedvaten in/van het been vernauwd. Hierdoor is de doorbloeding van het been onvoldoende om tijdens inspanning (lopen, fietsen e.d.) de gevraagde extra energie te kunnen leveren. Doordat de spieren te weinig zuurstof krijgen, ervaart u klachten in één of beide benen.

De volgende klachten ervaart men bij Claudicatio intermittens.

  • Het lopen doet pijn.
  • Kramp.
  • Een doof of moe gevoel in het been/ de benen.
  • De klachten kunnen in de voet, dijbeen of bil optreden.

Wanneer de patiënt stilstaat verdwijnen de klachten; loopt de patiënt weer verder dan beginnen de klachten opnieuw. Deze aandoening wordt ook wel ‘etalagebenen’ genoemd, omdat mensen regelmatig moeten stoppen vanwege de pijn en dan zogenaamd stoppen om etalages te bekijken.

 

 

Slagaderverkalking

Slagaderverkalking is in principe een normale ouderdomsaandoening; er is namelijk sprake van een natuurlijk verouderingsproces van de bloedvaten. Hier kunt u niets aan doen en is niet beïnvloedbaar. Toch zijn er oorzaken waar u wel grip op heeft. Denk aan: Te weinig lichaamsbeweging, roken, verhoogde bloeddruk, voeding gerelateerde factoren (overgewicht, ongezonde voeding, verhoogd cholesterol, diabetes)

Met passend en op maat gemaakte behandeling kunnen bovenstaande klachten verminderen of verholpen worden. De behandeling bestaat uit, looptraining, krachtoefeningen, verbeteren algehele conditie, aandacht voor de beïnvloedbare risicofactoren en informatieverstrekking preventieve maatregelen.

De therapeuten die gespecialiseerd zijn in deze therapie

Loes Nieuwenhuis

Heeft u een van de bovenstaande klachten?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op!