Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel waar dat niet hoort en uit zich vaak in dikke onderbenen, enkels en voeten.

De behandeling

Oedeem ontstaat wanneer bloedvaten in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart. Ook een verminderde pompfunctie van het hart en lever/nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken. Oedeem kan ook optreden na een externe oorzaak, bijvoorbeeld een ongeluk of operatie zoals lymfeklier verwijdering na borstkanker. Oedeem treedt in de meeste gevallen niet meteen op. Dit kan weken, maanden soms jaren duren.

De behandeling van oedeem bestaat uit een speciale massage/drainagemethode in combinatie met compressietherapie door middel van een zwachtel of met een aangepaste kous. Door de massage wordt het vocht omhoog gedrukt en worden de kleine lymfvaten geprikkeld om het vocht af te voeren. Door de compressietherapie wordt het bereikte resultaat gestabiliseerd en vaak nog verbeterd. Bij ernstig oedeem moet de kous de gehele dag gedragen worden, bij minder ernstig oedeem slechts een gedeelte van de dag of week.

De therapeuten die gespecialiseerd zijn in deze therapie

Rianne Broekhof

Herkent u een van de bovenstaande klachten?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op!